Zmrazení jídla ve sklenici

Mražené jídlo je užitečné, můžete šetřit sezónní ovoce a zeleninu na zimu nebo vytvořit zásoby jídla. Obvykle to co zmrazíme, naplníme buď do sáčků nebo misek. Obojí je však vyrobené z plastu na bázi ropy, což je pak problematické zlikvidovat. Mražení ve skle je dobrý, smysluplný způsob, jak ušetřit potraviny, aniž by byly v kontaktu s plastem. Pokud jednoduše použijete prázdné sklenice, například od medu, pomazánky, dětské kaše nebo omáčky, ušetříte také mnoho prostředků. Každý, kdo si myslí, že skleněné láhve v mrazáku prasknou, si může být jistý, že se nic nemůže pokazit, pokud budete dávat pozor na pár drobností.
potraviny ve sklenicích

Vyberte si správné sklo

V ideálním případě použijte poměrně robustní, silnostěnné sklenice se širokým otvorem. Sklenice od hořčice, například, jsou někdy spíše tenké, lepší jsou například sklenice od medu, džemu, pomazánek, okurek, oliv nebo omáček. Nejlepší je vybrat si nádoby, které mají poměrně velký průměr. S velmi úzkými, vysokými nádobami existuje větší riziko, že se zlomí a navíc se obsah ztěžka dostane ven.
sklenice bez víček

Správně naplňte

Pokud chcete zmrazit kapalné nebo polotekuté potraviny, nejdůležitější věcí je, aby nedošlo k úplnému naplnění sklenic. Pod víkem by mělo být ponecháno trochu místa, nejlépe je naplnit nádobu asi ze tří čtvrtin. Tím se zabrání prasknutí skla při roztažení zmrazených kapalin. Pro tuhé potraviny, jako je ovoce, bobule nebo zelenina, můžete sklenici naplnit o něco výš, meziprostor zde poskytne potravinám dostatek místa pro expanzi bez poškození skla.

Zmrazte správně

Kapalné nebo polotekuté potraviny by měly být vždy zmrazeny tak, aby zmrazená tekutina mohla co nejrovnoměrněji expandovat. Nejvhodnější je dát sklenici s mraženými potravinami nejdříve do mrazničky bez víka nebo uzavřít víko jen volně. Pouze když je obsah zmrazen, otočte víkem nebo jej upevněte.

Tyto potraviny mohou být zmrazeny ve sklenici

Ve sklenici můžete zmrazit pevné i polopevné nebo tekuté potraviny. Můžete tak uchovat sezónní ovoce a zeleninu: rebarboru, bobule, fazole, hrášek, špenát, květák nebo bylinky. Čerstvé produkty umyjte, nakrájejte na kousky, vložte do čisté sklenice a tu vložte do mrazáku.
Můžete také zmrazit polévky, omáčky, omáčky, pomazánky, kaše a další tekuté potraviny, stejně jako hotová jídla ve sklenici, stačí si přečíst tipy pro jejich správné naplnění.
Při rozmrazování byste měli být opatrní, zejména s tekutými potravinami, aby se příliš rychle neohřívali. Nikdy neohřívejte sklo, které jste právě odebrali z mrazničky. Silný teplotní rozdíl může způsobit, že sklo praskne. Nejlepší je odstranit sklo z mrazničky několik hodin před použitím a nechat obsah rozmrazit pomalu v ledničce nebo při pokojové teplotě.