Využití jojobového oleje

Jojobový olej se získávaná lisováním bílých jadérek simondsie čínské, nebo také jojoby čínské. Můžeme ji také znát pod pojmem pouštní ořech. Jsou to plody stálezeleného dlouhověkého keře, který dorůstá přibližně tří metrů a je pěstován převážně v Mexiku, Arizoně, Izraeli, Austrálii, Argentině a také Peru.  Tato rostlina však navzdory svému jménu z Číny nepochází, a nemá s ní prakticky nic společného. Plody simondsie čínské se velice výrazně podobají žaludům.

jojobový olej


Kapalný vosk


Plody v sobě obsahují až šedesát procent tekutého vosku. Právě tento kapalný vosk je samotným jojobovým olejem, když to vezmeme z čistě chemického hlediska. Díky svému chemickému složení nikdy nezežlukne, a navíc při správném skladování je jeho trvanlivost téměř neomezená. Jojobový olej se využívá především pro konzervaci kosmetiky a i jinak v kosmetice.


o   Olej je čirý

o   Je bez zápachu

o   Vyznačuje se skvělou vstřebatelností


Jojobový olej byl využíván odpradávna domorodými indiány, zejména Apači. Ženy indiánů používaly tento olej:

o   pro usnadnění porodu

o   pro hojení jizev

o   k vyhlazení pleti


Všestranný jojobový olej


o   Jojobový olej řadíme mezi nejkvalitnější a nejvšestrannější oleje pro péči o pokožku těla a vlasů.

o   Tento olej je svou strukturou výrazně podobný lidskému kožnímu mazu.

o   Jojobový olej je vhodný pro ošetřování všech typů pleti, ať už citlivé a mastné, tak po suchou, nebo i aknózní.

o   Jojobový olej je snadno vstřebatelný a nezanechává na pleti mastný film.

Olej z jojoby je bohatým zdrojem vitamínu E. Tento vitamín přispívá například k tomu:


o   Ochrana kožních buněk.

o   Má protizánětlivý účinek.

o   Vhodný pro ošetřování pleti postižené akné.

o   Výrazně napomáhá regeneraci pleti.

o   Bojuje s pigmentovými skvrnami.

o   Suchou pleť do hloubky hydratovat.

o   Vyhlazuje vrásky.

o   Jojobový olej podporuje hojení jizev.

o   Napomáhá léčení ekzémů.

o   Zklidňuje pleť a dokáže zmírnit zarudnutí.

olej


Olej z jojoby je možné používat namísto krému na obličej, kdy na vlhkou pleť naneseme olej, ať už na noc, nebo i na den. Můžeme jej také obohatit o pár kapek esenciálního oleje, například levandulového, digramového, nebo esenciálního oleje ylang ylangu. 

Využití jojobového oleje
Ohodnoťte příspěvek