Kuchyňské zařízení musí být v účelné sestavě

Kuchyňské zařízení se používá při pracích s přípravou stravy. Tyto práce se skládají z mnoha různých úkonů vykonávaných v jistém sledu.  Přitom jsou úkony na sebe vázány i časově.  Každý pokrm vyžaduje jinou dobu vaření. Současně pracujeme u stolu, vaříme na sporáku, točíme vodu; jeden pokrm se již vaří, druhý připravujeme na stole. Má – li se vyloučit zbytečné přebíhání, musí být všechno zatřízení, tj. stůl, sporák, voda, dřez, pracovní pomůcky, nádobí, zásoby soustředěno do jednoho místa. Do místa, které je praktické.

kuchyń

Účelná sestava
Stůl a sporák jsou hlavní kuchyňská zařízení. Mezi nimi se kuchařka pohybuje nejvíce. Proto má být sporák v dosahu pracovního stolu, nejlépe po jeho pravé straně. Odkladní plochu potřebujeme u sporáku a u pracovního stolu, je – li tento stůl menších rozměrů. Mycí zařízení musí být dobře vyřešeno z hlediska mytí, tj. s vhodnými pomocnými plochami, nemusí však být v přímé souvislosti se stolem ani sporákem.

desingová kuchyň

Pracovní pomůcky a nářadí mají být uloženy v dosahu z místa, kde se jich používá, v dosahu od stolu, popřípadě od sporáku. Těmto zásadám hospodárné práce vyhovuje lépe malá kuchyňská pracovna než rozměrná kuchyně starého typu. Avšak každá hospodyňka má ve své kuchyni jiný http://www.argo.cz/edice/5542/jiny-jih/ styl a nekladou se zde žádné meze ani nároky.

Pracovní zařízení

Pracovní stůl:u stolu se má pracovat pohodlně vestoje. Výška bývá okolo 86 cm, Je vyšší než stůl jídelní, aby osoba pracující ve stoje, mohla mít vzpřímenou páteř, což je důležité ze zdravotního hlediska.

Odkladní plochy:jsou nutným pracovním zařízením. Mohou být součástí linky, pracovního stolu nebo v dostatečné blízkosti dosahu. Povrch hladký, tvrdý, hygienický, který snese vysokou teplotu, ovšem nikoli teplotu rozpálené nádoby, je odolný proti chemickému poškození, zabarvení jídla či škrábancům příborů. Příjemné barvy či materiály pomáhají vytvářet přívětivé pracovní prostředí.

kuchyň v paláci

Kuchyňské skříňky:pracovní pomůcky, nástroje a nádobí mají být uloženy tam, kde je potřebujeme při práci. Přecházení zdržuje a unavuje. Kuchyňských pomůcek jsou spousty značek. Nejčastěji kupujeme menší pomůcky, aby měly své místo v dosahu a viditelnosti. Proto je potřeba tyto věci ukládat do správně a účelně vybavených skříněk nebo poli, aby se využilo co nejlépe prostoru k tomu určenému. Šuplíky jsou také další oblíbenou variantou, jak schovávat nádobí a náčiní. Nejpříhodnější místo k ukládání je ve výši 60 – 180 cm. 

Kuchyňské zařízení musí být v účelné sestavě
Ohodnoťte příspěvek