Na délce skutečně záleží

Délka hypotéky, na kterou je poskytována, je extrémně důležitá, neboť určuje, kolik peněz „přeplatíte“ za částku půjčenou a zároveň na jak dlouho na vás bude váznout povinnost platit tento dluh. Spousta lidí si říká, že pár let není zas tak dlouhá doba, dokud si tedy půjčku nevezmou. Ono se to totiž úplně jinak přemýšlí, když ještě každý měsíc onu splátku máte. Jakmile začne v rozpočtu chybět, může být problém.

kufr se stovkami

Pečlivě promyslete následující situace, ještě předtím, než si nějakou hypotéku vezmete:

A) Práce a pracovní místo

Může se stát tak nepředstavitelná věc, že vás nebo vašeho partnera vyhodí z práce, podnik může zkrachovat a zavřít, může přesunout výrobu nebo prostě jen budete nuceni změnit práci na hůře placenou. To všechno se může stát a vy s tím musíte počítat a musíte tomu přizpůsobit také rozhodování o půjčce. Můžete si tak půjčit třeba deset milionů, ovšem pokud to budete splácet třicet / čtyřicet let, musíte počítat s tím, že se během této extrémně dlouhé doby může stát i něco takového.

B) Rozvod

Manželé, kteří si berou společně hypotéku, jsou tím nejhorším neštěstím u rozvodového soudu. Proč? Protože nikdo z nich nechce hypotéku platit sám. Samozřejmě, řešení tu jsou – například prodej nemovitosti, rozdělení nemovitosti a vyplacení jednoho z manželů, přenechání nemovitosti druhému za „oddlužení“. Proč se to vlastně nedá řešit jednodušeji? Protože dluh jako takový je naprosto oddělen (co se týká placení) od toho, jestli manželé v bytě žijí spolu nebo odděleně nebo jestli tam žije jen jeden. Dluhy se musí platit a to i dluhy společné, i když věc využívá pouze jeden z manželů.

C) Podmínky předčasného splacení

Pokud jde hypotéka předem splatit, máte vyhráno, protože máte daleko větší pohyblivost v rámci vašeho dluhu. Využijte to a kdykoliv máte peníze navíc, splaťte kousek dříve a ušetříte na úrocích.

kalkulačka a výpočet

Chcete mít ale jistotu? Využijte našeho nástroje – americká hypotéka kalkulačka https://nebankovnihypoteky.net/americka-hypoteka-vip/ a mějte vše pod kontrolou.